"The most important piece of equipment isn't your bike, it's your body."
Bruylandt Roel

Een goed afgestelde fiets is het verlengde van jezelf als renner. Onze ruime kennis en benadering van zowel het menselijk lichaam als de fiets maken dit realiteit. In een fietsbiomechanisch onderzoek staan efficiëntie, vermogen, comfort, functionaliteit en aërodynamica centraal. Onze ervaring betreffende sportbiomechanica en diverse technische onderzoeken staan garant voor een high-tech dynamische analyse met je beste fietshouding als resultaat.

Werkwijze algemeen

1-Anamnese

Een onderzoek begint steeds met het stellen van allerlei vragen. Het is hierbij de bedoeling om zoveel mogelijk te weten te komen over jou en je fietshouding. Zo vragen we wat de problemen zijn bij je huidige positie en met wat voor medische klachten je eventueel te kampen hebt. Jouw persoonlijke doelen, materiaalbehoefte en atletische voorgeschiedenis zijn -naast je lichamelijke eigenschappen- van groot belang.

2-functioneel biomechanisch onderzoek

Dit gedeelte verschaft ons uitgebreid info omtrent het functioneren van je lichaam. Zo testen we tal van zaken die je fietsbeweging beïnvloeden zoals een beenlengteverschil, voorvoetsafwijking, verkorte of verzwakte spiergroepen, …  je flexibiliteit wordt getest, evenals het vermogen om je romp te stabiliseren tijdens het fietsen. De verkregen onderzoeksgegevens maken het mogelijk om een correctief plan uit te werken en het juiste advies te geven. Indien nodig worden specifieke technieken toegepast of trainingsoefeningen meegegeven om stoornissen in het lichaam te harmoniseren.

3-Medische beeldvorming

Indien er beeldvorming (RX, CT-scans, NMR, …) beschikbaar is, worden deze onderling besproken en opgenomen in het dossier. Het is belangrijk deze bij te hebben!

4-podologisch voetscreening >> insoles?

Een podoloog analyseert je voetstructuur en onderste lidmaat. Statische en dynamische drukscans en manuele metingen worden uitgevoerd. De podoloog linkt de verkregen data aan deze verkregen uit het eerste deel van de fietsanalyse en beslist in samenspraak met de rest van het team of insoles dienen te worden gemaakt. Je kan ook los van een fietsanalyse als fietser bij de podoloog terecht.

INSOLES

Onze insoles worden in eigen podologielab handmatig en op maat vervaardigd en sturen je voet en hogergelegen gewrichten zodat je spieren optimaal functioneren. Heel wat professionele atleten en recreatieve bikers maken er reeds succesvol gebruik van.  Comfort, vermogen en preventie gaan hierbij hand in hand. Aanpassen kan steeds in de praktijk.

De insoles kosten 210 euro (btw.6% incl.) Het consult bij de podoloog is inbegrepen in een pro-analyse. Indien je geen volledige fietsanalyse wenst, maar enkel podologisch advies, dan kan dit voor 40 euro (+evt insoles).

5-positionering schoenplaatjes

De plaatsing van de schoenplaatjes is een essentieel onderdeel. Het biedt ons een eerste mogelijkheid om je functie op de fiets te corrigeren. Indien correctie niet nodig is plaatsen we je plaatjes precies op de meest efficiente plaats. Nadien kunnen we op de fiets…

6-dynamische video en 3d analyse van je fietsbeweging

Tijdens dit gedeelte positioneren we  je door een hele reeks houdingen op je eigen fiets (gekoppeld aan een vermogensmeter), waarbij steeds opnieuw metingen worden uitgevoerd. Je setup wordt gefilmd en 3d-captatieaparatuur zorgt voor exacte data inzake bewegingsuitslagen. Tijdens het onderzoek nemen we, afhankelijk van de door jou gekozen formule, drukscans thv de voeten en het zitvlak. Bewegingsdata worden gelinkt aan vermogen en trapfrequentie. Assymmetriën worden gedetecteerd. Deze dynamische manier van werken staat garant voor een optimaal resultaat. We werken samen aan de best mogelijke houding op je fiets, waarbij we rekening houden met jouw specifieke eigenschappen gekoppeld aan de huidige kennis inzake biomechanica waarop we ons focussen om je vermogen, comfort en aërodynamica te optimaliseren.

We beschikken over alle materiaal om je fiets aan te passen waar nodig. Nadien weet je exact welke wijzigingen je dient aan te brengen en welk optioneel materiaal (vb stuurpen) je dient aan te schaffen. Dit kan vervolgens gebeuren in samenspraak met je dealer of sponsor.

7-vastleggen gegevens en verslag

Je definitieve fietsafstelling wordt digitaal ingescand en opgeslagen. Indien gewenst kan een verslag gemaakt worden van je specifieke situatie waarin alle data en onderzoeksresultaten vermeld staan. Zowieso blijft alle info bij ons bewaard.

Kostprijs? Hoe lang duurt mijn analyse?

Afhankelijk van de gekozen formule:

  • PRO-analyse
    280€ - 180 minuten
  • LITE-analyse
    195€ - 120 minuten
  • ZADELDRUK-analyse
    85€ - 45 minuten

Een combinatie met een loopanalyse is eveneens mogelijk

Voor wie?

Iedere fietser heeft baat bij een correcte afstelling. Het maakt niet uit wat je doel is. Wij behandelen elke persoon met dezelfde professionaliteit, van startende fietsers tot doorwinterde profs. Er wordt gestreefd naar een oplossing "op maat".

Je kan bij ons terecht voor het afstellen van je huidig materiaal, een zadel op maat, om je pedaalslag te optimaliseren, voor advies betreffende een nieuwe fiets,  enz.... De verschillende mogelijkheden vind je terug bij formules.

Als jeugdrenner is een regelmatige update onontbeerlijk om je fiets te laten meegroeien met je lichaam en vice versa.

Hoe bereid ik me voor op een analyse?

Zorg voor een propere en goed functionerende fiets. We dienen je fiets binnen in het labo te analyseren, dus breng aub. een nette en goed onderhouden fiets mee. Bij defecten is het moeilijk wordt om een goede analyse uit te voeren.

Breng je fietskledij mee. Het meten van anatomische hoeken en het analyseren van bewegingen wordt bemoeilijkt door losse kledij.

Check de schroeven van je schoenplaatjes en draai ze evt. reeds los. Indien je plaatjes of schroeven veel slijtage vertonen is het beter om nieuwe mee te nemen. Het bepalen van de positie van je schoenplaatjes is een belangrijk deel van je analyse.

Een onderzoek is geen conditietest! Je hoeft bijgevolg ook geen wijzigingen in je trainingsschema of voeding aan te brengen. Je conditie is van geen belang. Al is het wel mogelijk dat we je soms wat laten werken op de fiets omdat bij grotere inspanningen bepaalde afwijkingen duidelijker worden.